Begin 2015 startte het Vlaamse Radio 1-programma Hautekiet met de Heerlijk Helder-campagne.

Doel: recht maken wat krom is, namelijk de vaak nodeloos onbegrijpelijke communicatie van politici, juristen, overheidsdiensten, banken, dokters en musea. Zij en vele anderen verpakken hun boodschap vaak in nodeloos onbegrijpelijke taal.

Iedereen heeft baat bij heldere communicatie. In het dagelijks leven krijgt iedereen te maken met brieven van overheidsdiensten, banken en verzekeringsmaatschappijen, scholen en politie. In het beste geval is de boodschap meteen duidelijk, helaas is dat niet altijd het geval.

#HeerlijkHelder werd in de loop van 2015 een begrip. Luisteraars stuurden massaal veel voorbeelden van onheldere taal in verschillende politici en bekende Vlamingen schaarden zich achter de campagne. In de herfst van 2015 verscheen van de hand van Jan Hautekiet en Ann De Craemer het boek “Heerlijk Helder”.

Heerlijk Helder won in 2016 een LIA in de categorie ‘Best Language Project 2015’.

 

Ontdek Heerlijk Helder

 

Interview

Beluister hier het interview met Gonnie Put, bezielster van Bureau Klare Taal: