Samen (voor)lezen en erover praten in groep verhoogt de psychische gezondheid, bevordert de sociale samenhang en versterkt zowel de mondelinge als de schriftelijke taalvaardigheid. Met die heilzame effecten voor ogen is in het Verenigd Koninkrijk The Reader Organisation en in Vlaanderen en Brussel Het Lezerscollectief opgericht.

Het Lezerscollectief / The Reader Organisation organiseert op grote schaal leesgroepen voor iedereen die geslaagd is in het leven en voor kwetsbare mensen: gevangenen, psychische patiënten, probleemjongeren en andere groepen waarvoor de toegang tot literatuur minder vanzelfsprekend is.

Het Lezerscollectief / The Reader Organisation versterkt op grote schaal de verbondenheid tussen mensen door het samen lezen van verhalen en het delen van de leesbeleving. De oprichters geloven dat mensen er sterker en gezonder door worden.

Het Lezerscollectief / The Reader Organisation vormt ook leesbegeleiders in een kwaliteitsvol netwerk. Kandidaat-leesbegeleiders krijgen een opleiding van drie dagen en kunnen dan starten met het uitbouwen van leesgroepen en het selecteren van gepaste teksten.

Buiten België en het Verenigd Koninkrijk, waar er intussen meer dan 400 leesgroepen zijn, groeien er intussen ook initiatieven in Duitsland, Denemarken en Noorwegen.

Het Lezerscollectief / The Reader Organisation won in 2015 een LIA in de categorie ‘Belofte van het jaar 2014’.

 

Ontdek Het Lezerscollectief / The Reader Organisation