Op 7 februari 2014 gingen de poorten van de Kaartenbank van het Meertens Instituut open, en daarmee een fascinerende wereld van duizenden kaarten met taal- en cultuurverschijnselen. De Kaartenbank is het grootste overzicht van taalkaarten ter wereld. En met een muisklik voor iedereen toegankelijk.

De Kaartenbank van het Meertens Instituut (Amsterdam) bevat een index met circa 25.000 titels. Het is het grootste overzicht van taalkaarten van de Lage Landen, en zelfs ter wereld: nergens elders zijn zoveel kaarten voor iedereen – onderzoekers en belangstellenden – algemeen toegankelijk gemaakt.

De Kaartenbank is het eerste actuele overzicht van gepubliceerde en ongepubliceerde dialectkaarten en etnologische kaarten. Vijfhonderd kaarten zijn getekend door de beroemde Leidse taalkundige G.G. Kloeke, die samen met zijn Belgische collega Grootaers in 1926 een grondkaart van het Nederlandse taalgebied ontwierp. Daarnaast zijn op de Kaartenbank 1835 ongepubliceerde kaarten te vinden die in de eerste helft van de 20ste eeuw door de befaamde Nijmeegse dialectoloog J. van Ginneken zijn getekend.

De Kaartenbank opent voor het brede publiek een fascinerende wereld van culturele en taalkundige kaarten. Via de Kaartenbank kan men gemakkelijk vinden of er van een bepaald taal- of cultuurverschijnsel een kaart bestaat, en men kan verschillende kaarten – bijvoorbeeld van hetzelfde verschijnsel uit verschillende perioden of van verschillende gebieden – met elkaar vergelijken.

De Kaartenbank van het Meertens Instituut was in 2015 genomineerd voor een LIA in de categorie “Beste taaldienst in de taalsector 2014”.

 

Bezoek www.meertenskaartenbank.nl