Eenmaal per jaar komt “de hele Europese vertaalsector” naar Brussel voor het Translating Europe Forum, een initiatief van het directoraat-generaal Vertaling (DGT) van de Europese Commissie. Het evenement is ook live online te volgen. Waarom haalt de Europese Commissie de hele sector naar Brussel?

Omdat de Commissie wil dat de Europese vertaalsector een duurzamer en meer gediversifieerde marktplaats wordt. Volgens de Commissie moet de sector daartoe op een gestructureerde manier leren samenwerken en op een coherente manier acties ondernemen om zijn zichtbaarheid te verhogen. De sector moet verder innoveren en toekomstige vertalers moeten beter opgeleid worden. Dat is in het belang van iedereen in de vertaalsector en in het belang van Europa. DGT wil in dat proces een katalysator zijn. De Europese Commissie is de belangrijkste klant van de vertaalsector.

Rytis Martikonis, directeur-generaal van DGT, in een recente openingstoespraak:
“Het doel van het Translating Europe Forum is meer coherente samenwerking tussen alle stakeholders in de vertaalsector tot stand te brengen. De hele sector is hier vandaag: privé en overheid, vertaalprofessionals en vertaalbureaus, en alle segmenten van de vertaalmarkt. Alle expertise die we nodig hebben om een gediversifieerde en duurzame markt voor vertalers in Europa te ontwikkelen, is hier aanwezig. Iedereen hier in deze zaal (500 deelnemers, nvdr) heeft finaal hetzelfde fundamentele belang: een sterke vertaalsector. Daarom wil DGT helpen om een ‘community of interest’ op te zetten die werkt aan een betere zichtbaarheid van het vertaalwerk.”

Meer moet een mens niet zeggen om een nominatie voor een Language Industry Award te verdienen.

Translating Europe Forum was in 2015 en 2016 genomineerd voor een LIA in de categorie “Beste leer- en netwerkevenement in de taalsector”.

 

Bezoek DG Translation: http://ec.europa.eu/dgs/translation

Maak kennis met Translating Europe Forum

 

Interview

Beluister hier het interview met Hugo Keizer, language officer bij de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland: