Het probleem is bekend: steeds minder tolken willen voor Justitie of politie werken. Gevolg: agenten moeten vaak tientallen mensen opbellen om een tolk te vinden. Dat kost niet alleen tijd, maar ook geld.

De oplossing? Een permanentiedienst voor gerechtstolken.
Lextra Lingua vzw, vereniging van beëdigd vertalers en tolken, beheerde al een lijst van beëdigd tolken en vertalers, opgesplitst per taal en regio en met informatie over de theoretische beschikbaarheid van de tolk. In september 2014 werd besloten er een echte permanentiedienst van te maken. Met een specifieke lijst voor ’s avonds en in het weekend.

Als het van Lextra Lingua afhangt, is het gedaan met eindeloos rondbellen om een tolk te vinden. Bovendien zorgt de lijst volgens Lextra Lingua voor een betere verdeling van het tolkwerk; overbevraagde tolken krijgen wat meer vrije tijd en tolken die weinig aan bod komen, kunnen nu vlotter opdrachten krijgen en het vak leren. (Justitie en politie bellen altijd eerst de tolken bovenaan op hun lijst: altijd dezelfde eerst dus, dag en nacht, werkdag, weekend en vakantie.)

In 2015 was de permanentiedienst voor gerechtstolken van Lextra Lingua genomineerd voor een LIA in de categorie “Beste taaldienst 2014”.

 

Lees meer: Nieuw: permanentiedienst voor gerechtstolken (De Taalsector)

Bezoek www.lextra-lingua.be

 

Interview

Beluister hier het interview met Claire Dignef, penningmeester bij Lextra Lingua: