De analogie. Daarover gaat dit boek van de Amerikaanse kenniswetenschapper Douglas Hofstadter en de Franse psycholoog Emmanuel Sander. In 800 bladzijden leggen ze uit dat analogie de brandstof én de motor is van ons denken, het voedsel en het vuur, de kern. En ja, Analogie is ook een boek over taal.

De auteurs hebben het boek samen geschreven, of beter, ze hebben elk hun eigen versie van het boek geschreven: Hofstadter in het Engels en Sander in het Frans. De Nederlandse versie is zowel op het Franse als het Engelse origineel geïnspireerd. Ze is het werk van vertaler Jan Pieter van der Sterre.

Analogie is een uitgave van Atlas Contact.

Luk Vanrespaille las voor De Taalsector de Nederlandse versie en recenseert: “Ik zou dit wetenschapspopulariserend meesterwerk over onze denkmechanismen en hoe taal die faciliteert verplichte lectuur durven noemen.”

Lees zijn recensie hier op De Taalsector Online.

Ja, dit boek gaat ook over taal. Het was in 2015 niet per ongeluk genomineerd in de categorie “Beste taalpublicatie 2014”.

 

Bezoek http://www.atlascontact.nl/boek/analogie/

 

Allemaal taalprofessionals!