Eureka ADIBib is een aangepaste digitale bibliotheek voor leerlingen met een beperking bij het lezen en/of schrijven in het basis-, secundair, hoger onderwijs en volwassenenonderwijs. Met de ADIBib-tool worden normale schoolboeken omgezet in digitale boeken die geschikt zijn om te lezen en/of in te vullen met voorleessoftware.

De ADIBib-tool wordt gebruikt om pdf-bestanden van schoolboeken van educatieve uitgeverijen om te zetten in bestanden die voorleesbaar zijn met voorleessoftware. Voorleessoftware is text-to-speechsoftware zoals Kurzweil 3000, SprintPDF, WoDy-pdf, Alinea of TextAid.

De leesklare digitale boeken worden dan gratis ter beschikking gesteld van de leerlingen via download. Er zitten intussen meer dan 4000 boeken in de catalogus van Eureka ADIBib.

Jan Rottier: “We willen hiermee kansen creëren om leerlingen met een beperking in de schriftelijke communicatie in alle vormen van onderwijs volwaardig te laten deelnemen aan het schoolse gebeuren en het maatschappelijke leven. Het betreft leerlingen met een ernstige vorm van een lees- en/of schrijfbeperking. Sinds 2015 is er een ADIBib-attest dat door het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) uitgeschreven kan worden. Op deze manier kunnen nog meer leerlingen gebruikmaken van ADIBoeken. Op 5 jaar tijd hebben we meer dan 13.000 leerlingen bereikt.”

“Het ultieme doel van Eureka ADIBib is om zichzelf te laten opheffen. Vanuit de goede contacten met de uitgeverijen is het de bedoeling ervoor te zorgen dat deze uitgeverijen de toekomstige digitale versies van hun boeken van bij de start toegankelijk maken voor mensen met een beperking bij het lezen en/of schrijven.”

Eureka ADIBib won in 2015 op een haar na een LIA in de categorie “Beste taalsoftware / taalapp 2014”.

 

 

Bezoek www.adibib.be

 

Interview

Beluister hier het interview met coördinator Jan Rottier en Ann Moonen, productie- en communicatiemanager, en met Dorothée Ryckman, wiens zoontje een enthousiaste gebruiker is van ADIBoeken: