Exact vijftig jaar na het verschijnen van het gereputeerde Woordenboek der Zeeuwse Dialecten is er nu ook een online versie beschikbaar in de zeer doorzoekbare Zeeuwse Woordenbank: zeeuwsewoordenbank.nl.

Alle dialectwoorden uit het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten (en het later verschenen Supplement) werden niet alleen vertaald in algemeen Nederlands maar ook vernederlandst (d.w.z. geschreven alsof ze in het AN bestonden). Een monnikenwerk, maar het resultaat is een wel zéér doorzoekbare woordenbank.

Bovendien werden aan de Zeeuwse Woordenbank intussen nog twee kleinere lokale Zeeuwse woordenboeken toegevoegd.

De Zeeuwse Woordenbank maakt deel uit van een nog grotere woordenbank: de Woordenbank van de Nederlandse Dialecten (WND), een initiatief van vzw Variaties, de koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen. Aan die woordenbank wordt zowel in Vlaanderen als in Nederland gewerkt.

Het project Zeeuwsewoordenbank.nl werd gerealiseerd door de Zeeuwse Taele, de Zeeuwse Dialectvereniging en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.

De Zeeuwse Woordenbank was in 2015 genomineerd voor een LIA in de categorie “Beste website in de taalsector 2014”.

 

Bezoek de website www.zeeuwsewoordenbank.nl

 

Interview

Beluister hier het interview met Corry Verburg, gebruiker van de Zeeuwse Woordenbank: