Het ‘Dialectwoordenboek Zuidwest-Meetjesland en omstreken’ (768 blz.) sleepte in 2014 de tweejaarlijkse Erfgoedprijs van de provincie Oost-Vlaanderen in de wacht.

Het ‘Dialectwoordenboek Zuidwest-Meetjesland en omstreken’ verzamelt 8500 dialectwoorden uit de Oost-Vlaamse gemeenten Aalter, Aalterbrug, Bellem, Knesselare, Lotenhulle, Poeke, Sint-Maria-Aalter, Ursel en omliggende dorpen.

Het werd samengesteld door het dialectgenootschap Zuidwest-Meetjesland (°2002, Aalter). Dat is een studiegroep die de stilaan verdwijnende dialecten uit de regio verzamelt, optekent en bestudeert. Het woordenboek is het resultaat van ruim 10 jaar intensief verzamelen van dialectwoorden en –uitdrukkingen.

Het woordenboek bestaat uit drie delen: een inleiding over de totstandkoming van het woordenboek en het dialect in het Meetjesland, tien thematische hoofdstukken (school, kinderleven, landbouw, weer, kledij, enz.) en een alfabetisch woordenboek.

De auteurs Tineke De Pauw en Erik Wille kregen de hulp en steun van een werkgroep, bestaande uit Eric Blondia, Julien Braeckevelt, Marc D‘hooge, Ria Maes, August Piers, Arnold Strobbe en Etienne Van Eeghem.

Het ‘Dialectwoordenboek Zuidwest-Meetjesland en omstreken’ was in 2015 genomineerd voor een LIA in de categorie ‘Beste publicatie in de taalsector 2014’.

 

Bezoek: https://www.facebook.com/dialectmeetjesland