LIAS JURY EN BEOORDELINGSCRITERIA

Een artikel inzenden kan iedereen. Maar er op de shortlist voor een LIA mee komen? En er finaal een LIA mee in de wacht slepen?

Beoordelingscriteria

Dit zijn de drie beoordelingscriteria die tellen. Dit is hoe de winnaars het verschil zullen maken. Dit zijn de spelregels.

Creatief

Warm geen oude kost op. Je artikel moet scoren op creativiteit en innovatie. Kies een vernieuwende invalshoek of kom op de proppen met een creatief idee. Dat is wat we belonen.

Populairwetenschappelijk

Schrijf klare taal. Ja, wat je schrijft is best wetenschappelijk onderbouwd. Maar je moet het wel in gewonemensentaal op papier krijgen. Toegankelijk, helder, eenvoudig maar niet versimpeld. Verstaanbaar voor de geïnteresseerde leek, maar niet kinderlijk.

Relevant voor de taalsector

Je maakt pas echt kans op de hoofdvogel, als je artikel ook relevant is voor de taalsector. De taalsector? Kijk op De Taalsector Online en laat je inspireren.

Gaat je artikel over taal? Goed, maar niet goed genoeg. Laat zien hoe je inhoud relevant is voor taalprofessionals, voor een of meer taalberoepen, voor een of meer stakeholders van de taalsector.

 

Meet the jury

Wie op het podium wil, moet langs de jurytafel. De jury wordt voorgezeten door prof. dr. Filip Devos (Universiteit Gent) en Dries Debackere (De Taalsector). Maar ook het publiek krijgt een stem!

Dat Filip Devos het laatste woord krijgt over de populairwetenschappelijke kwaliteiten van je stuk is logisch. Hij pleit al jaren voor meer aandacht en waardering voor wie de resultaten van wetenschappelijk onderzoek tot bij de gewone man brengt of ze vertaalt in leesbare handboeken.

Dat deed hij onder meer met een petitie die aan alle leden van het Vlaams Parlement en de academische overheden werd overhandigd.

Filip Devos pleit niet alleen, hij voegt ook de daad bij het woord als hoofdredacteur van Over taal, het tijdschrift dat wetenschappelijke kennis over (de Nederlandse) taal, tekst en communicatie populariseert voor taalkundigen, taalprofessionals en geïnteresseerde taalliefhebbers.

Update: na meer dan vijftig jaar is het tijdschrift eind 2017 door uitgever INNI Publishers opgedoekt.

Dries Debackere is de oprichter van De Taalsector, het platform voor de taalprofessionals. Hij krijgt het laatste woord over de mate waarin je stuk relevant is voor de taalsector. Ontdek de taalsector in al zijn diversiteit op De Taalsector Online.

En dan is er nog de stem van het publiek natuurlijk. Wie De Grote Taalsector Prijs van de Jury “Creativiteit en innovatie” in de wacht wil slepen, moet ook de publieksjury inpalmen. Met een geweldige pitch. Niet zeker van je stuk? Geen nood, kom gewoon in de vooravond naar de miniworkshop pitchen en we stomen je wel klaar.

De hoofdprijs, De Grote Taalsector Prijs van de Jury, gaat naar … wie het beste scoort op de drie criteria.