World Café-debat

De LIA’s, dat is ook een unieke gelegenheid die topprofessionals uit alle hoeken van de taalsector samenbrengt.

Een unieke kans dus die we niet mogen missen om de expertise van de andere gasten te ontdekken en om uit te wisselen rond je eigen expertise.

Dat doen we ook dit jaar op een ongedwongen interactieve manier in de vorm van een World Café-debat rond vijf thema’s.

 

Café 1: Inclusieve taal

“Als taalprofessionals zijn we ons meer dan gemiddeld bewust van de impact van taal. Met al onze taalexpertise zijn we bijna maatschappelijk verplicht om deel te nemen aan het debat over inclusieve taal.”

Als dat zo is, wat is dan onze rol in het debat? Moeten we vooroplopen? Of temperen, milderen of gewoon volgen? Wat is onze meerwaarde voor het debat?

 
 
Café 2: Permanente educatie

“Alles verandert. Verandering lijkt nog de enige constante. Veel taalprofessionals hebben het gevoel dat er de hele tijd zo enorm veel te leren is.”

Maar wat dan precies? En wat eerst? Moet je verdiepen of juist verbreden? Welke actualiteit en welke trends moet je volgen? Kun je alles online leren of leer je beter met en van collega-taalprofessionals?

 
 
Café 3: Taal en technologie (AI)

“De (taal)technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Ze lijken je diploma sneller dan ooit tevoren te ontwaarden. Wat is je diploma van vorig jaar, toen er bijvoorbeeld nog geen ChatGPT was, dit jaar eigenlijk nog waard?”

Wat moet ik als taalprofessional leren en blijven leren op het vlak van technologie, zodat wat ik te bieden heb op de (arbeids)markt niet mee devalueert met mijn diploma?

 

 

Café 4: Standaardtaal en taalvariatie

Voor 1 op de 2 taalprofessionals in Nederland en 1 op de 5 taalprofessionals in Vlaanderen en Brussel is de Nederlandse taal hun enige werktaal en belangrijkste werkinstrument. Het laatste wat je wil, is dat zij moeten werken met een uncool instrument dat allerlei negatieve sentimenten oproept.

De Taalsector is dan ook bezorgd om de impact van de recente debatten in Vlaanderen over standaardtaal, tussentaal en taalvariatie op het algemene sentiment dat rond de Nederlandse taal in al haar verschijningsvormen blijft hangen.

En dus is de vraag: hoe kunnen wij als taalprofessionals ertoe bijdragen dat deze debatten een positievere toon krijgen?

 

 

Café 5: Taalonderwijs

“Pfff, veel slecht nieuws over het taalonderwijs in de krant. De klaagzangen en verzuchtingen lijken zonder einde. De lijst van verbeterpunten is ellenlang. Wat een doffe ellende.”

Zullen we voor de gelegenheid van de LIA’s ook eens zeggen wat er vanuit de taalsector beschouwd wél allemaal goed is aan dat taalonderwijs? Werken aan je zwakke punten is goed, nóg sterker worden op je sterke punten is leuker.

Een café voor de positivo’s die het taalonderwijs mee willen laten profiteren van de positieve vibe van de LIA’s 😊

 

(Download deze debatstarters in pdf)